ni entry khas untuk pn salwa...hehehhe
udang tempoyak
pn salwa nak resepi nye...sgt senang masak ini lauk...
bahan- cili api, kunyit (ibu kunyit ye..bukan serbuk),daun kunyit, udang, garam,tempoyak dan sedikit air..
cara2
-tumbuk halus cili api+sedikit kunyit...masukkan ke dalam periuk..letak sikit air kt batu tumbuk tu..kasik bersih n masukkan air tu dlm periuk.
-masakkan cili api tu dulu ye..sampai boiling..letak skali daun kunyit
-masukkan tempoyak..sedikit air dan udang...
-boleh adjust air,nk pekat ke nk cair ke...then letak garam...tunggu 2nd boil, tutup api.
-siap....
senang kan??ni style saya org minang gombak ..ada certain yg letak bawang..kitaorg kalo wat tempoyak gini mmg xyah bawang2 ke..asam keping ke...sbb tempoyak mmg da masam kan...just cili api jek...
kalo nk wat tempoyak ikan bilis pun sama, tempoyak ikan pun sama...cuma kalo ikan tu nk letak sket santan pun boleh..
well pn salwa..try lah yek...hehehe..
4 comments:
meleleh air liur ni kak...
sodapnyoo..pandang jer ler duluu
mak ai..Sedapnya gulai tempoyak ni..Kena blaja ni..kalo x, nk makan jer.kena cari kat kedai...
I needed to thank you for this good read
https://decor-ksa.com
https://3kary.com/property-status/land-for-rent/
https://3kary.com/property-status/land-for-sale/
https://3kary.com/property-status/commercial-land/
https://3kary.com/property-type/lands/
Post a Comment