Tuesday, March 11, 2008

it's over..for now..


::suasana semasa hari mengundi::

yes..the national election is over..the results were out..and here i am under the administration of the opposition parties...
sometimes it is good having a wind of change...especially to us..sbg org melayu...agar tidak lupa diri...
i'm quite of suprise for the result of my own state..down to my own parlimentary...fuhh...ada bagusnya the former MB is now out...even org separti dgn nya pun seringkali tidak puas hati...

but what about my beloved kampung...huwaaa...saya sungguh sedih...i'm speaking here as the anak jati...bukan org yg berhijrah ke sini utk mencari sesuap nasi....hampa...
sesungguhnya dari kecil saya menyaksikan perjuangan arwah atuk...dan sekarang abah...dlm usaha mempertahankan maruah org melayu...membangunkan kampung...berusaha untuk mendapatkan hak milik tanah yg telah diteroka masa zaman buku hijau....

sebelum melihat pemerintahan kerajaan..saya lebih suka melihat pemerintahan dikampung saya terlebih dahulu...disitu akar umbinya kan...apa apa pun bermula...mana pun calon yang bertanding mesti bermula di kawasan sendiri...

bukan tidak ada projek kerajaan yang kami bantah...bukan bulat2 sahaja diterima...semuanya ditapis dgn akal fikiran..kepentingan bangsa dan agama itu sendiri...
mungkin ada yang ckp..aahhh...ckp2 kosong aje...meh sini saya ingatkan....
kat kampung saya ini...kalo tidak dibantah oleh kami...sudah lama menjadi kawasan tadahan hujan....satu tasik yang besar dirancang dan semua penempatan yg sedia ada dialihkan...
siang malam atuk bermesyuarat...berbincang...dan akhirnya...kami berjaya menolak rancangan tersebut dan dialihkan ke sungai tua...u'll notice a huge kawasan tadahan di sana sekiranya menggunakan laluan itu ke fraser's hill...
hingga ke hari ni..penduduk kampung masih mempunyai hak dan bertuan di tanah sendiri....
apa yg pembangkang buat???? tak ada apa2....buat xtau sahaja.....erggggghhhh
kalaulah atuk masih hidup dan menyaksikan betapa hebatnya sokongan mereka2 pd pembangkang...rasanya menyesal seribukali dlm mendapatkan hak tanah buku hijau lepas...

lagi satu...isu beberapa tahun yg lepas...semasa kuaters guru didirikan..terdapat cadangan nk alihkan kuil org india yang sedia ada disitu...(in front of my mom's house ada lbh kurang 10 blok kuaters guru)
so..org2 india ni mengadu pada ahli parliment..meminta agar jgn dialihkan...even abah pun turut bermesyuarat utk meminta agar kepentingan mereka ini...walaupun minoriti turut diambil perhatian....apa keputusannya...the kuil is still exist there...and yes last saturday...tau apa bendera apa yg diorg kibar2kan??bendera pembangkang....apa yang diorg buat untuk mereka...???

semasa mlm sebelum pilihanraya...saya menerima satu sms...menyatakan mereka anak jati kawasan saya...biasala...timbulkan isu...projek utk kroni...baiki jln sempena pilihanraya...bla bla...came to the 2nd last isu...gombak banjir...???? huh....sudah 30 tahun saya hidup...tak pernah sekali pun saya dgr soal banjir dekat sini...kenapa nk berkempen sampai create isu2 yg x logik...ingat penduduk kampung ni bodoh sgt ke????

huh...penat aje bercakap pada mereka yang lupa diri ini...melayu mmg mudah lupa....

tp saya insyaAllah...saya masih sayangkan bangsa saya sendiri...saya masih mahu melihat melayu menguasai tanah air nya sendiri...
dan kalaulah tidak puas hati pun dgn pucuk pimpinan yang sedia ada...saya takkan tergamak untuk memangkah dap utk undian...like AI asked the voters at kedah to do...ehhh bukan ke dia ke dulu semasa menjadi menteri pelajaran meminta supaya sejarah di wajibkan sebagai subjek wajib dlm srp (now pmr) dan spm...alasannya supaya anak melayu ini tahu sejarah bangsa...kalo ada yg terlupa...saya masih ingat ok...
dan saya jugak takkn tergamak untuk mengangkat bendera dap sebagai sokongan kepada pembangkang seperti mana makcik2 melayu itu buat di melaka dan negeri 9....

hmm..berbahagialah mereka2 dinegeri saya ini...tol akan turun...minyak akan turun...bonus 6 ribu...what else...itu yang saya baca di kain rentang lah...semoga janji2 itu akan dilaksanakan...kalo dapat laksanakan...bagus...maka tepatlah pilihan majoriti....kalo tidak nanti...jgn bagi alasan itu ini...tertakluk kuasa itu..akta ini....moralnya nnt...jgn cuba create isu yg sudah tahu setakat mana kemampuannya...

2 comments:

eiseai said...

aaaa lupa pulak dia wajibkan sejarah as a subject. alhamdulillah lepas that stage sbb i really hated sejarah. ambik add maths instead. tak berkenan cos byk system sekolah yg rosak time tu.

mmg betul...bukan nya semua yg govt buat tu elok. byk lagi perlu dibetulkan & byk lagi yg perlu dihabiskan (lebih2 lagi women development ministry ni that i had such high hopes for) tapi boleh ke pembetulan ni dibuat oleh yg baru naik? mmg kena give a chance and hopefully they deliver. if not habis gitu je...

azie said...

yes..just wait n see