Wednesday, October 24, 2007

Adilfitri 2007

Tahun kelima beraya sbg husband n wife…
Seronok? seronoklah..of course…..
Tp kalo Tanya meriah???
Frankly speaking…kemeriahan semakin berkurang….
Sangat berbeza sekarang…
Especially bila dah beranak pinak ni…
Bukanlah kata bila ada anak jadi x meriah…
Cuma…masa yg ada tu lebih tertumpu pada persiapan anak2…
Persiapan rumah pulak…ala kadar saje…
Takde acara masak-masak…kalo saya buat pun..sape yg dtg beraya?

Side hubby…kakak n abg dia balik kampong dah petang hari raya pertama..
While my side…mak biasa nya ada kt rumah..(dia 3rd eldest) so biasa nya adik2 dia (my uncles) akan dtg beraya rumah kitaorg…ataupun sepupu2 mak nk dtg beraya…
Macam raya kedua aritu…12 keta dtg serbu rumah mak…
Mmg dari awal pakcik tu dah bgtau…nk dtg..dia ni sepupu mak..
Dia pulak kalo dtg surely dgn anak beranak sekali…(mmg style kitaorg gitu)…
So since before raya mak dah bgtau..2nd raya tolong dia masak….
Jadi nya..2nd raya for us…dah x pakai bj raya..dari pagi sampai menjelang tghri…masak…kami buat mkn tghri….nasi beserta lauk-lauk…gulai nenas ikan masin,sayur campur,tempoyak ikan bilis dan ikan keli goring panas2…
Alhamdulillah…foods sume cukup…sempat jugak kami baca doa selamat skali…J

Macam rumah saya..kalo saya buat masak2 jugak..jadikla open house…tradisi org bandar gitu kan..
Tahun ni..kami x buat open house..lepas 2 thn berturut2 buat..rasa nk rehat la tahun ni…
Tapi…kawan2 bukanlah bermakna kami tutup pintu terus…jemput dtg..sgt di alu-alukan..yang penting bgtau dulu…manalah tahu kami tiada dirumah…paling tidak pun sempat la saya menyediakan hidangan…

Sebulan beraya…kalo ikut adat menziarah…mmg x cukup..itu kalo betul2 ziarah our family tree..sedara mara belah atuk dan nenek..
Bersepah2 kt merata ceruk kl & selangor ni…rasa2 paling jauh kt PJ-Puchong kot..hehehe..
Ini pun baru dpt jumpa 4 uncles out of 8…adik beradik mak 9 org..mak sorang ppuan…
Kalo ikut pangkat…dania dah jadik makcik dah…coz saya ada sepupu yg baru umur 1 thn…hehehhe

Lagi satu terasa kurang kemeriahan dia…takbir raya…kebiasaan kami di area rumah mak tu…mmg ada org ‘hantar takbir’..sama ada malam..atau pagi 1st raya..tp..since kami pindah ke rumah skang…tradisi tu mcm x idup…yg dtg pagi raya..hanya baca doa selamat saje…takbir nye xde….so rasa sedikit hambar…

Tp side hubby pulak…diorg still bertakbir…masalahnya..diorg lambat…dekat kol 12 tgh mlm baru sampai…dah mamai..dah tuan rumah ngantuk….:)

Ada lg satu terasa kurang nikmat berhari raya skang ni…saya pendamkan jauh di lubuk hati…saya x dpt berterawikh…sebagai mana masa anak dara dulu…dan masa 1st time beraya as wife…masa tu still xde anak…
Skang ni cuma hubby dpt ke surau berhampiran utk terawikh…sedihhh tul rasa…masa tu la br nyesal x amek maid…hahaha..
Dan lastly yg ‘kureng’ bab raya ni…dah 2 tahun x dpt gi kubur atuk dan nenek…2 thn berturut..’raya’ dulu before raya…jadiknya x dpt la mengaji kt kubur atuk nenek…
Stakat mengaji dari jauh la utk diorg…huhuhu…sedeyynyaaa….:(

Seronok raya ni part masak2 tulah kan…sape setuju…hehehe
Puas hati kalo dpt menyediakan sendiri juadah utk tetamu…
Alhamdulillah..at my side..adik beradik boleh diharap…SIL sorang tu pun boleh diharap…
Berkat kak long nye ni jugak membebel saban tahun…
Side hubby…? Diorg masak jugak…tp…gulp….i would like to reserve my comments…buat spoil je kang entry kali nih…hehehhe

Macam tu lah raya kami di KL nih…
Rasanya pada saya yg semakin meningkat umur ni…nk rasa betul2 meriah tu….kena tunggu anak2 da besar esok…ada tukang sibuk kt dapur…yg boleh diharap membantu mama nye ni masak2…(kena train tu…)

Masa tu rasanya…baru havoc sket rumah ni…InsyaAllah…moga umur panjang dan murah rezeki….aminn

4 comments:

s2m3r said...

Azie..

iLa pun sedih sbb tak dapat berterawih tahun nieh..kena jaga alieyah...

ada hikmah disebaliknya kan..moga di masa depan di beri kesempatan

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

kak azie .. diana baca ur entry raya tetap rasa meriahnya raya ... kak aize buat ler soutbox kt blog nih ..senang nk sembang ..he..he

eiseai said...

sama lah. terawih last was the year before kawin. lepas tu...ngan pregnant, ngan budak2. tak dpt dah terawih...mmg terasa sangat2. frankly speaking rasa2 next year pun tak boleh, ariff tak sampai setahun lagi.

hehehe...dlm entry2 meriah ni, ada jugak terselit pasal nak reserve comment. mmg tak sah kalau kita tak geram skit kan?

redrania said...

hehe..
ila- itulah..pengorbanan nama nya hehe..

diana-erkk..cemana nk buat choutbox itu..nnt blaja dulu..hehe

kak js-itulah pasal..style diorg x sama cam kami ni..:)