Monday, April 28, 2008

Dania Demam Lagiii..

Last week…dania demam lagi…bermula pada malam ahad dia melompat2 di rumah nenek cheras..melompat atas sofa..lepas tu terhantuk ke dinding…
Menangis sket..lps tu start balik…dah x melompat..tp mengaco adik dia..
Balik ke rumah…tdo cam biasa…pukul 11.30 terjaga..dania muntah…tuka baju..xsampai 10 minit..muntah lagi…
Bagi minum air masak…lepas tu dia tdo sampai pagi…
Pagi Isnin tu saya x sedap hati dan cuti utk monitor dania…
Dia xmo minum susu…request air masak je..just before saya nk mandi…dania muntah lagi…kali ni dia ckp..mama nk mandilah…
So mandi..get dressed…bagi dia mkn roti twiggies coklat tu…xsampai 5 minit…dia muntah...lagi…huishh..tak boleh jadi…buatkan air teh o suam then saya quickly mandi n siap2 ke klinik..Bring along towel n a pair of clean clothes..in case kalo dania muntah dlm keta…
Sampai klinik…mak oii ramai nye org….10.30am sampai….tunggu doc n everything is done by 12pm..huh…hubby dok call tanya..marah dia nape lambat sgt dpt masuk jumpa doc..
Masa ni dania blom lg demam…just muntah2..saya risau sbb terhantuk mlm tuh…
Asik minum air teh yg saya buat b4 ke klinik…Masa jumpa doc, doc ada masukkan ubat tahan muntah..doc bagi ubat tahan muntah..dgn surat reference ke paed incase kalo muntah lagi cepat bawak ke hosp utk xray…
On d way balik ke rumah..dania tdo sampai petang…
Mkn pun xmo..penat je rebus bayam merah n goreng ikan tenggiri…
Petang tu dania start demam…
Sampai ke mlm dia hanya minum air teh..buat kan nestum 3 in 1 tu..hanya 3 suap je dia minum..lepas tu xmo dah..kasik dia ubat demam..mlm tu dia tdo lena…

Pagi selasa…since nampak mcm ok sket…saya decide gi keje..sambil tu pesan pd cikgu taska..kalo muntah cepat bgtau…
Sampai ke petang..balik keje..kami balik umah..solat..nk kluar balik utk ke tesco sbb diapers nadzim abis…
Tiba2 ckgu taska diorg sms bgtau dania muntah lg..Kitaorg cepat siap2..saya siap packkan air panas,susu n baju bersih mana tau kalo kena tahan wad…
Terus ke hosp kpj kajang..register dan tunggu turn…
Alhamdulillah…bila paed check..dia just demam sbb infection je..bukan sbb kepala terhantuk on last Sunday…ada sket bengkak kt bhgn fering(yg connected antara hidung n telinga)..dania pun mmg ada sket alergi-mild eczema..slalu garu tangan n belakang lutut dia…
Dapat ubat antibiotic,paracetamol, satu ubat mkn mlm(lupa nama) dan lotion elomet..

Rabu sampai jumaat..dania makin sihat…last paracetamol on Thursday..selera mkn pun da ada…Badan dia cepat betul susut…dlm hati saya..ini balik umah nenek dia sure kena komplen..:P
By Friday..dia xdemam dah..antibiotik pun amek last haritu…

On weekends…dah aktif balik..kena marah ngan mama…buli adik…kena marah dgn ayah..ok itu tanda2 dia da sihat..:D
So sbg treat..on Sunday kami lepak di tasik titiwangsa…
Last minit punye plan…xsempat prepare masak2 pun..tapau nasi lemak, pau panas, cucur badak n air milo&teh ..
bawak dania naik kuda…ala..pusing2 dlm tu je…3kali naik kuda utk dania…lepas tu satu family naik kereta kuda…Yang si mamat hensem mama tu…ajak naik kuda mcm kakak…jawabnye…xnakkk…nak naik kuda ketaaa….hehehe
Kejap je disana..around 9am till 11 am…xpelah janji dpt spent our quality time with the childrens..

::Bdk br baik demam::
::Mamat ni kemain aktif::


::On the ride::
::Dua bdk jakun::

::Naik kuda itam::
::Kuda coklat pulak::

::Ni da penat..nk balik dahh::















































































1 comment:

mazzura said...

azie..dania dah baik demam ye..lama jugak kan dia demam..skrg ni akma pulak yg demam + batuk..kalau batuk tu kdg2 sampai muntah..risau jugak kan..

anyway..best kan pergi tasik titiwangsa tu..enjoy..