Thursday, November 24, 2011

School is over

Entry ni utk dania ye...
abis dah dia darjah 1...

disebabkan dia duduk dengan nenek, awal-awal lagi saya dah promise not to comment over-over about her exam result,either at sekolah kebangsaan or skolah agama..
biasala duduk ngan nenek, tv manjang...baca buku sekali sekala saje...

tapi..alhamdulillah..
pencapaiannya di luar jangkaan saya (though saya menaruh jugak sedikit harapan..hikkk)
she is done well for the 1st semester..
at SK dia dapat no 7 with average percentage = 95%
at SRA dia dapat no 1 with average percentage = 87%

yang SRA ni sungguh mama suprise ye dania...ustazah pun suprise...sbb menurut ustazah, dania org nya sangat senyap...diamm je dalam kelas...
total semua ada 9 subjek...bunyi mcm banyak

saya tepis semua andaian yang kata
" kesian budak...dahla sekolah kebangsaan..5 subjek..sekolah agama 9 subjek..takut diorg takleh cope...."
erkkk...
senang je jawapannya ye...
kanak-kanak ni otaknya umpama span...menyerap semua benda..
kalau tak macammana ada yang dah hafiz al quran dalam usia 9-10 tahun....
kita yang dah tua bangka ni pun tak dapat kan...

lagi satu...dari pengalaman saya sendiri..saya lalui sekolah kebangsaan dan sekolah agama. i did it in flying colors for both UPSR dan UPSRA (agama).
kalau mama boleh buat, anak-anak mama mesti boleh..

masuk 2nd semester lepas, result dania menurun...bukan sikit..banyak..utk SK lah..
dapat no 11 with 89%
tapi sekolah agama dia maintain...dapat no 3 with 88%..

subjek matematik dia buat spoil..dari markah 94 jadi 79...mama dah spot mana yang dia lemah..
so cuti ni mmg akan diberi latihan secukupnya...
yang lain ada yang naik macam sains..dapat 98...salah satu je pun...

dapatlah mama tengok dania naik pentas amek hadiah untuk sekolah agama..
sekolah bagi hadiah untuk those who get 9As and 8As..
alhamdulillah...

saya setuju dengan pendapat..result cemerlang tak semesti berjaya dalam hidup..or vise versa..
tapi apa yang saya tekan kan ialah foundation nya...
hidup mesti ada asas yang kukuh...
asas yang kukuh akan membuka banyak peluang....

dania yang saya nampak sangat weak in terms of communication with friends, in terms of self confident..maluu sangat pun ye jugak...
ayah nye cadang nak hantar ke swimming class di UIA..to build her confident...
summer camp semua tu not in my list...sorry lah yer..hehehe..dia baru darjah 1...
tak perlu lagi...pressure sikit-sikit saje sudah...

oklah..u got a long long way to go my dear princess...
berusahalah dengan bersungguh-sungguh...
jadikan hari ini lebih baik dari semalam...

congratulations from mama...

6 comments:

Liasari said...

tahniah dania... hmm tumpang tutorial maths for Fahmi sekali! eheheh

setuju dgn azie, foundation yg kukuh mesti ada dr kecil, bila dah besar nnti dia makin byk pengaruh dr luar. dlm Islam pun kita disuruh terapkan nilai2 yg baik tu dr kecil.

fahmi pun x byk ckp kat sekolah... first born mmg buat kerja dlm diam eh?

redrania said...

hehehe...
fahmi did well too..congrats from auntie...

nampak gaya mmg kebanyakan sulung gitu kan...

diam-diam berisi

Hajjah Siti Noor said...

debaran mama Dania dah ok selepas setahun Dania sekolah. Aunt Noor baru nak merasai..berdebar2 tunggu masa nak hantar Atikah kesekolah.teruja sgt sampai nak ambil cuti sebulan heheh. Tahniah Dania

ninest123 said...

chanel handbags, louis vuitton outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, longchamp outlet, christian louboutin outlet, louis vuitton, louboutin, ugg boots, air max, jordan shoes, oakley sunglasses, replica watches, ray ban sunglasses, kate spade outlet, louboutin pas cher, tory burch outlet, ralph lauren pas cher, louboutin shoes, nike air max, sac longchamp, oakley sunglasses, nike free, tiffany jewelry, tiffany and co, nike roshe run, longchamp, ugg boots, cheap oakley sunglasses, replica watches, longchamp pas cher, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louboutin outlet, nike free, prada handbags, longchamp outlet, nike outlet, burberry, uggs on sale, air jordan pas cher, polo ralph lauren outlet, gucci outlet, prada outlet, louis vuitton outlet, louis vuitton, polo ralph lauren outlet, nike air max, michael kors

ninest123 said...

ugg boots, ralph lauren uk, michael kors, hermes, lacoste pas cher, abercrombie and fitch, mulberry, nike air max, replica handbags, michael kors, sac guess, nike roshe, new balance pas cher, coach outlet, ugg boots, hollister, air force, coach outlet, kate spade handbags, coach purses, vanessa bruno, burberry outlet online, true religion jeans, hollister pas cher, michael kors outlet, north face, nike air max, tn pas cher, michael kors outlet, nike air max, michael kors, michael kors outlet, true religion jeans, michael kors outlet, true religion outlet, nike blazer, michael kors outlet, converse pas cher, lululemon, vans pas cher, oakley pas cher, burberry, hogan, true religion jeans, ray ban uk, north face, timberland, ray ban pas cher, nike free run uk, michael kors

ninest123 said...

links of london, moncler, canada goose, pandora jewelry, hollister, thomas sabo, juicy couture outlet, supra shoes, montre pas cher, canada goose outlet, moncler, canada goose outlet, swarovski crystal, moncler, canada goose, moncler, ugg boots uk, bottes ugg, toms shoes, pandora charms, ugg pas cher, ugg,uggs,uggs canada, louis vuitton, karen millen, canada goose, marc jacobs, replica watches, sac louis vuitton pas cher, louis vuitton, coach outlet, juicy couture outlet, moncler outlet, doudoune canada goose, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, wedding dresses, canada goose, swarovski, moncler, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, louis vuitton, moncler, pandora charms